12 német dal, amikkel felgyorsíthatod a német nyelvtanulást

Jól tudjuk, hogy a német nyelvben elég frusztráló megtanulni a kilométeres hosszú szavakat, a háromféle névelő használatát és a nyelvtanban előforduló különleges szórendeket.

Gondoltál már arra, hogy ezeket az alpoki magasságnak tűnő nyelvtani csúcsokat könnyebb zenével a füledben megmászni?

És ha azt mondjuk, hogy közben még jól is szórakozol? (Erről majd a végén is szót ejtünk, addig is elő a hegymászó cipőket, és nézzük a 12 dalt!)


1. Rammstein – Ich Will

Mindenkinek elsőre más zeneszám ugrik be a kilencvenes évek óta teltházas koncerteket adó német rockbandáról, azonban az Ich Will című slágerük, tökéletes a kezdő nyelvtanulók számára. A szöveg rövid, egyszerű, lényegre törő, és a dalt teljes egészében németül éneklik. Ami még plusz különlegesség benne, hogy a zenekarhoz képest, családbarát a szövege.

2. Helene Fischer – Atemlos durch die Nacht

Ami az USA-nak Britney Spears, az Németországnak Helena Fischer. Dalai poposak, szórakoztatóak és fülbemászóak – első hallásra mindegyiktől dallamtapadásod lesz. Az Atemlos durch die Nacht történetesen a legsikeresebb dal a német történelemben. Szerintünk, aki egy kicsit is beszél németül, biztosan ismeri a szövegét. Ami fontos, hogy onnan tudod, hogy egy német klubban jársz, hogy egyszer csak a DJ elkezdi pörgetni ezt a számot.

3. O Tannenbaum

Kezdő német nyelvtanuló vagy és szereted az ünnepeket? Akkor az O Tannenbaum a Te dalod! Meglepődnénk, ha a középiskolai énekórák alkalmával, miközben készültél a feleletre, pont arra gondoltál, hogy mennyire egyszerű lesz vele fejleszteni a német nyelvtudásodat. Nyugi! Tartogatunk még meglepetéseket!

4. David Hasselhoff – Du

A Baywatch, sasszemmel és adoniszi testével megáldott vízimentője, micsoda fényes zenei karriert futott be! Az angolszász nyelvterületen nem, azonban a német nyelvű országokban hatalmas sikert aratott. Olyannyira, hogy 1989 szilveszterén előadta a berlini falnál a Looking for Freedom című dalát. Mivel David Hasselhoff nem német anyanyelvű, ezért meglepő mindenki számára, hogy a Du című slágerében tisztán és érthetően beszéli a nyelvet. Emiatt ez a dal még egy jó választás azok számára, akik most kezdik a németre hangolni a fülüket.

5. Marlene Dietrich – Lili Marleen

A Lili Marleen eredetileg egy 1915-ben írt német szerelmes vers, aminek az igazi világsikert Marlene Dietrich feldolgozása adta. A második világháború alatt, lövészárkok mindkét oldalán egyformán énekelték a honvédek.

6. Nena – 99 Luftballons

A dal, aminek a klipje ikonikussá vált a maga színeitől, öltözködésétől és a zenei megoldásoktól. Azonban tudtad, hogy igazából ez egy háborúellenes tiltakozó dal, amely akkor vált nemzetközi slágerré, amikor megjelent az angol verziója? Az eredeti német változat egy katonai tábornok történetét meséli el, aki pilótákat küld, hogy lőjék le az országhatáron lebegő, ártalmatlan gyereklégballonokat. Ebben a 99 éves háborúban van győztes? Hallgasd meg, és írd meg nekünk!

7. Stereo Total – Wir Tanzen Im Viereck

A Wir Tanzen Im Viereck egy olyan dal, amelyet táncolás közben énekelhetsz, vagy éneklés közben táncolhatsz! A dallama fülbemászó, a szöveg pedig ismétlődő. Ha nem megy a táncolás és az éneklés sem, akkor könnyen bólogathatsz rá egy busz hátsó ülésén!

8. Disco Pogo – Die Atzen

A Disco Pogo egy újabb fülbemászó zene, amelytől pillanatok alatt füstölni kezd a táncparkett, ha egy német buliban megszólal, nem kevésbé ritmusos énekkel, jól kántálható szövegrészekkel. Térdeket bemelegíteni a refrén előtt, dingalingaling!

9. Deichkind – So’ne Musik

A So’ne Musik kitűnő választás a középhaladó és haladó nyelvtanulók részére. Igaz, nem mindenki szereti a hip-hop-ot, de mi mégis azt gondoljuk, hogy nyelvtanulás szempontjából érdemes meghallgatni ezt a dalt. A Deichkind humoros szövegeiről is híres, és a So’ne Musik is ezt a sort erősíti. Ha szívesen elsajátítanád a német szlengeket, miközben csiszolod a raptudásod, akkor ez a szám neked való!

10. Klee – 2 Fragen

A Klee egy német popegyüttes, amelyet olyan angol bandák inspiráltak, mint a Coldplay és a The Cure. 2 Fragen („Két kérdés”) a párkapcsolat végének egy pontjáról beszél, amikor ránézel egykori életed szerelmére, de már egy teljesen másik embert látsz. Dallamos és könnyen énekelhető a szövege, de hidd el, utána valami még könnyedebbre fogsz vágyni!

11. Nicole – Ein bißchen Frieden

Németország 1982-ben ezzel a dallal nyerte meg először az Eurovíziós Dalfesztivált. Nicole, akkor még bőven középiskolás volt, de a már angolra fordított dalt – A Little Peace-t - ez mit sem zavarta, hiszen meghódított minden slágerlistát. Ha ABBA rajongó vagy, akkor mindenképpen hallgasd meg! Imádni fogod! Sőt, hallgasd meg az angol verziót is, és keress hasonlóságokat!

12. Caterina Valente – Ganz Paris träumt von der Liebe

Az 1953-ban megjelent Ganz Paris träumt von der Liebe az egyik legnépszerűbb német dal. Egyike annak a három dalnak, amely a leghosszabb ideig őrizte az első helyet a német slágerlistákon, összesen 21 hetet 1955-ben. Egyszerűen nem maradhatott ki ebből a felsorolásból. :)


Miért dalokkal tanuld a német nyelvet?

Sokan úgy vélekednek, hogy bizonyos nyelveket nehéz megtanulni. Szerintünk minden nyelvet egyformán nehéz megtanulni, ez alól a német nyelv sem kivétel. Ezért érdemes a nyelvtanulási folyamatokat kreatívan felfogni. Például: zenével szórakoztatóbb lesz, mint valaha. Kifejtjük, miért.

Valóban izgalmasabb zenével tanulni a németet, mint a tankönyvekből?

A tankönyvek nyelvtani táblázatai fölött üldögélni elég unalmas, ezért érdemes olyan tanulási eszközökhöz nyúlni, amikkel fenntartható az érdeklődés. Ha elég sokáig hallgatsz egy dalt (különösen egy fülbemászó és vidám dalt), akkor elkerülhetetlenül azon kapod magad, hogy megpróbálod a dalszöveget dúdolni. A német nyelvben lévő rengeteg dialektus, akcentus megértéséhez szintén hasznos segítség a zenehallgatás.

Egyedülálló betekintést nyújt a német kultúrába

Szerencsére a zene egy könnyen bejárható függőhíd két ember között, amivel sokat megtudhatunk az aktuálisan hallgatott nép érzelmeiről, megpróbáltatásairól és gondolkodásáról. A zene az adott kultúra értékeit és örökségét egyaránt közvetíti.

Erősíti a memóriát

Fogadjunk, hogy fejből tudod a MÁV vagy az utcátokban araszolgató fagyis kocsi szignálját! Tudod, miért? Mert egy zene, egy dallam, másképp hat az agy bizonyos részeire, mint a beszélt nyelv.

Tehát nagyobb valószínűséggel emlékszel az idegen szavakra, ha egy dalban hallod őket, nem pedig beszélgetésben. A dalszövegekkel való nyelvtanulás edzi a memóriát is. Ez azt jelenti, hogy szórakozás közben gyarapíthatod a szókincsedet! Valószínűbb, hogy még az összetettebb nyelvtani témákra is emlékezni fogsz, például a melléknevek végére, ha egy dalszövegben hallod a különbségeket, mintha tankönyvből tanultad volna meg.