5 ok, hogy miért kellene orosz nyelvet tanulnod

Добро пожаловать! Amikor az emberek megkérdezik majd tőled, hogy miért az oroszt választottad az összes nyelv közül, általában ezeket a kérdéseket fogják feltenni:

A szüleid oroszok?

Ismersz embereket Oroszországban?

Minden nyelv közül. . . Miért orosz?

Mindenki egy kicsit furcsállja majd, hogy miért az oroszt választottad, de a válaszok mindig ugyanazok lesznek, ha szenvedéllyel tanulod:

Nem, nem, és… mert élvezem!

Az emberek egy idő után kíváncsiak lesznek a motivációdra. Minél többet tanulod a nyelvet, és minél jobban megismered a különböző országokat és kultúrákat, annál jobban állsz értetlenül a kérdések előtt.

De most komolyan, miért tartják olyan furcsának a mai társadalomban, hogyha oroszul szeretnél tanulni? Most bemutatjuk, hogy miért érdemes megfontolni az orosz nyelv idegen nyelvként való tanulását!

1. Az orosz az egyik az egyesült nemzet hat nyelvéből

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének hat hivatalos nyelve van: arab, kínai, angol, francia, orosz és spanyol. Az oroszt a hidegháború idején adták hozzá munkanyelvként, abban az időben, amikor a nemzetek közötti kommunikáció rendkívül kritikus volt.

A vasfüggöny 1989-es leomlását követően jelentősen megnőtt az oroszul beszélők száma. Napjainkban az oroszt több mint 200 millió ember beszéli világszerte, és ez a 2. leggyakoribb nyelv az interneten!

2. Egyre több iparágban megnőtt az orosz nyelv iránti igény

Ahogy Oroszország újra a globális élvonalba kerül, az orosz nyelv ismerete számos ajtót nyit meg több társadalmi és szakmai szférában. Ez azt jelenti, hogy egyre több iparág növelni fogja foglalkoztatási lehetőségeit, így az orosz nyelvvel versenyképes készségeket szerezhetsz. Az oroszul beszélők iránt az alábbi iparágakban növekedett meg leginkább a keresletet:

  • Számítástechnika/Műszaki
  • Politika/Kormányzat
  • Diplomácia/Nemzetközi kapcsolatok

A nagy kereslet miatt az Egyesült Államok külügyminisztériuma hivatalosan az oroszt „kritikus nyelvnek” minősítette, hogy az amerikaiakat a nyelv tanulására ösztönözze. Következésképpen sok olyan programot támogat a kormány, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy megtanulják az orosz nyelvet.

Például a Critical Language Scholarship (CLS) program egy kormány által támogatott külföldi tanulmányi lehetőség a diákok számára, hogy fejlesszék orosz nyelvtudásukat. A CLS a sikeres jelentkezőket 100%-ban támogatja az orosz nyelvű országokba való kijutás terén.

A CLS heti 5 napon intenzív orosz oktatást, heti kulturális kirándulásokat és befogadó családnál való elhelyezést biztosít. Még havi ösztöndíjat is biztosítanak a döntősöknek, hogy fedezzék a különféle költségeket (iskolába utazás, hétvégi étkezés, stb.), valamint a fogadó országba és onnan induló repülőjegyek költségeit.

3. Az orosz nyelvtanulással több kultúrában is elmerülhetsz

Ha orosz nyelvtanulóként orosz nyelvű országba utazol, annak óriási előnye, hogy minden bizonnyal magával ragadó élményben lesz részed az országgal, a kultúrával és a nyelvvel kapcsolatban.

A The Telegraph szerint az orosz lakosság kevesebb mint 10%-a beszél angolul – és számos más volt szovjet országban még ennél is kevesebben beszélnek más idegen nyelvet.

Ha olyan országban tanulsz nyelvet, ahol kevés az angol beszélő, kevésbé valószínű, hogy valaki angolra vált, ha meghallja, hogy megbotlik a nyelved, vagy akcentussal beszélsz. Az anyanyelvi környezet a legjobb, ahol tökéletesen elsajátíthatod a tanult nyelvet.

Persze ez a nyelvi akadály frusztráló lehet, ha nem tudod pontosan azt mondani, mint amire gondolsz, vagy amire szükséged van. Sajnos a nyelvtanulás egy sérülékeny folyamat, de minél több gyakorlattal és tapasztalattal rendelkezel, annál komfortosabban fogod magad érezni. Nekünk elhiheted!

4. A gazdag orosz kultúra és történelem megértése

Még azok is, akik gyakorlatilag nulla ismerettel rendelkeznek Oroszországról, ismerik annak világhírű kulturális és művészeti kincsekkel teli státuszát. Híres irodalmi alkotásait, zseniálisan megkomponált operáit és balettjeit. Ezek között valóban mindenki talál valami számára érdekeset, ha Oroszország kulturális és történelmi lábnyomát vizsgáljuk.

Egy ehhez hasonló gazdag kultúra egyedülálló motivációt ad az orosz nyelv elsajátítására – hogy megtapasztald a művészetet és az irodalmat azon a nyelven, amelyen eredetileg létrejött.

Például, ha rajongsz az orosz irodalomért, és az orosz regények érdekelnek, nincs is annál jobb érzés, mint amikor könyveket olvashatsz azon a nyelven, amelyen először írták.

Legyen szó irodalomról, művészetről, operáról, balettről vagy történelemről, az orosz nyelv tanulása olyan egyedi perspektívát és kontextust ad, amely javíthatja az orosz kultúra megértését és élvezetét.

5. Az orosz a közös nyelv a posztszovjet országokban

A Szovjetunióban fontos feladatnak tekintették, hogy környező területeinek nagy részét a kommunizmus szárnyai alá nyomják. Ez azt eredményezte, hogy az oroszt nemzeti nyelvként intézményesítették 15 modernkori országban.

Emberek egész generációja egyik napról a másikra szovjet irányítás alá került, és vagy arra kötelezték őket, hogy megtanuljanak oroszul, vagy megváltoztatták anyanyelvük ábécéjét, hogy jobban hasonlítson a cirill ábécére.

Az orosz minden iskolában kötelező tantárgy és a Szovjetunió hivatalos nyelve volt. Miután a Szovjetunió 1991-ben felbomlott, és az országok elkezdték visszanyerni függetlenségüket, a posztszovjet országok nem engedték el hirtelen az orosz nyelvet, mert az egy egész generációba beleivódott.

Következésképpen az orosz nem hivatalos nyelvnek számít minden volt szovjet országban. Míg egyes országok erőfeszítéseket tettek az orosz nyelv nyilvános szférában való visszaszorítására, az orosz továbbra is általánosan beszélt nyelv, amely összeköti a volt Szovjetunió országait.

Valójában egyes országokban, például Fehéroroszországban és Kazahsztánban még mindig hivatalos államnyelv az orosz.