8 ok, amiért az online tanulás az oktatás jövője

A hagyományos nyelvoktatás, nyelvtanulás fogalma gyökeresen megváltozott az elmúlt néhány évben. Amíg a fizikai tantermekben a székek szépen lassan kihűltek, addig az otthoni kanapékat egyre többször használtuk.

A fizikai jelenlét az osztályteremben már nem az egyetlen tanulási lehetőség – legalábbis az internet és az új technológiák térnyerésével biztosan nem. Manapság bármikor és bárhol hozzáférhetsz a minőségi oktatáshoz, legfőképpen, ha van a közeledben internet. :)

Az online oktatás elindulásával nehezen értették meg a tanárok és a diákok, hogy elhagyjuk az osztálytermet és mégis tanítunk, tanulunk. Bizalmatlanok voltunk egymás és az internet felé.

Ez utóbbi sajnos ok lehet arra, hogy visszariadjunk a végtelen lehetőségek tárházától, amely sokak számára mégis rendkívül hasznosnak bizonyult. A Babson Survey Research Group legfrissebb felmérése szerint az Egyesült Államokban a felsőoktatási hallgatók több, mint 30%-a vesz részt legalább egy távoktatási kurzuson.

Az online tanulás ésszerű választás: akár tinédzser, akár felnőtt vagy. A következő bekezdésekben bemutatjuk, hogy miért!


1. Study-Life balance!

Az online tanulás nem csak a diáknak, hanem a tanárnak is kedvező, mert egyformán lehetővé teszi mindkét fél számára a tanulási tempó meghatározását. Nem utolsó sorban, mindenkinek rugalmasan kezelhető a napirendje.

Ennek eredményeként az online oktatási platformok használata lehetővé teszi számodra, hogy a munkát, a magánéletet és a tanulmányokat egészséges egyensúlyban tartsd. Sőt, nem kell lemondanod semmiről. :)

Időmenedzsment szempontjából rendkívül sokat tanít az online tanulás: hogyan osszam be az időmet, hogy dolgozni is tudjak és tanulni is? Ha online órákat veszel, munka közben is tanulhatsz. Amíg van egy szabad félórád ebédszünetben, gyorsan átfuthatod a tanulnivalót vagy megírhatod a házidat, hogy munka után még a magánéletedre is maradjon időd.

Azt is meg kell említenünk, hogy a legtöbb ember nem engedheti meg magának, hogy hat hónap szabadságot vegyen ki egy új készség elsajátítására, és délelőtti kurzusra iratkozzon be.

Illetve azt az időt, amit általában a nyelvórákra való eljutásra szánsz, felhasználhatod arra, hogy többet tanulj az általad kedvelt nyelvekből, nyelvekről. Ha hangleckéket vagy podcastokat is tartalmaz a tananyagod, egyszerűen dugd be a fülest és indítsd el bármelyiket.

2. Bármit tanulhatsz!

Nem csak az egyetemek, hanem a nyelviskolák is felkészültek az online átállásra. Ez sem akadályozta meg őket a tanítási folyamatokban. Sőt, egyre több nyelviskola kínálja kurzusaik online változatát különböző nyelvi szintek elsajátítására.

A spanyoltól az oroszig minden idegen nyelv tanulására találhatsz már online tanfolyamokat. Ez nagyszerű lehetőség hivatalos bizonyítvány megszerzésére is, anélkül, hogy fizikailag betennéd a lábad egy intézménybe.

3. Mi a wifi kód? – Tanulj bárhonnan!

Az online nyelvtanulás lehetővé teszi, hogy a világ bármely pontjáról tanulj vagy taníts. Ez azt jelenti, hogy nem kell ingáznod, vagy egy szigorú napirendet betartanod. Ráadásul kíméli a pénztárcádat, így a megmaradt összeget nyugodtan fordíthatod bármire.

A virtuális tanterem elérhető bárhonnan, ahol van internetkapcsolat. Például, ha külföldön szeretnél tanulni, az online oktatás nagyszerű választás.

4. Mintha csak rád öntötték volna!

Korábban már említettük, hogy a rugalmasság hogyan segíthet a saját tanulási ritmusod megtalálásában. A másik oldalról: az online oktatási rendszer is rugalmas az egyes tanulók egyéni igényeihez és képességeihez mérten.

Az online tanulási platformok legtöbbször egyszerre csak egy diákot engednek be a virtuális “szobába”, ezzel intenzívebb kommunikációt, több interakciót lehetővé téve közted és a tanár között.

Gyakran nagyon változatos anyagokhoz, például videókhoz, fényképekhez és e-könyvekhez juthatsz hozzá az online nyelvtanulás során. Valamint, az oktatóknak is szabadabb kezük van a szigorú tankönyvi tananyagok helyett. Például fórumokat vagy beszélgetéseket küldhetnek neked, hogy még érdekesebbé tegyék az órákat. Ez az extra tartalom pedig bármikor, bárhonnan elérhető, ami dinamikusabb és még személyre szabottabb oktatást kínál.

5. A pénztárcád egyik legjobb barátja!

A tanuló pénzt takaríthat meg az ingázási költségekből és a nyelviskola saját segédanyagainak köszönhetően is, amelyek gyakran ingyenesek. A pénzügyi befektetés tehát kisebb, de az eredmények jobbak lehetnek!

6. Csak akkor tanulhatsz hatékonyan, ha jól vagy!

Ahogy fentebb említettük, bármely választott környezetben részt vehetsz online tanfolyamon. Akkor mi a bökkenő? Csak akkor ülj neki tanulni, ha jó lelkiállapotban vagy.

Ha aggódsz egy barátod miatt, frusztrált vagy egy munkahelyi probléma miatt, vagy nem aludtál jól, akkor nem sok haszna lesz az online nyelvoktatásnak. Ahelyett, hogy bele kényszerítenéd magad a házi feladat elvégzésébe vagy egy hanganyag meghallgatásába, várd meg, amíg jobban leszel.

A tanuláshoz szükséges legjobb lelkiállapotot így jellemezhetjük: „amelyben pozitívnak, magabiztosnak és nyugodtnak érzed magad”. A negatív érzelmeknek két negatív következménye lehet:

  • Gyenge koncentráció. A fáradtság miatt rendkívül szétszórtnak érzed magad, és igazából egyik nyelvi feladatra sem tudsz odafigyelni.
  • Tananyag felidézése. Ha rosszabb lelkiállapotban próbálsz tanulni, nehezen fogsz emlékezni arra, amit tanultál.

Tehát, minden rosszabb lelki állapotban töltött tanulási idő, abszolút időpazarlás.

7. Itt mindenki nyer!

Lássuk be: az iskolák egy bizonyos versenyhangulatot tudnak teremteni. A tanulók folyamatosan összehasonlítják magukat az osztály többi tagjával. Egyes tanulók nem alkalmasak az élő órákon való részvételre. Azt érzik, túl nagy a rájuk nehezedő nyomás az osztályteremben.

Az online oktatás egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen más környezetet kínál. Noha a tanulók továbbra is kommunikálhatnak egymással (például beszélgetős órák keretében) és oktatóikkal is, mégsem kell versengő légkörrel szembesülniük. Biztonságos környezetben tanulhatnak, amely a mások előtt való bizonyítás helyett kizárólag tanulásra, valódi és hosszú távú teljesítményre ösztönöz.

8. Legyen az online térben is offline élményed!

Háromféle oktatást különböztetünk meg:

  • Csoportos
  • Egyéni
  • Magán

Nálunk az Up2You-ban egyéni oktatás folyik, ami annyit jelent, hogy a fizikai órákon az oktató egyénileg foglalkozik a diákokkal, miközben többen ülnek ugyanabban a teremben, külön-külön asztaloknál. Ugyanezt az elvet vittük át az online térbe. A személyes jelenlét varázsa, a tantermeinkben pompázó növények és a limonádénk illata ugyan nincs ott az online térben, de a tanáraink varázsa a képernyőn keresztül is mindent visz. :)

Nálunk legyen szó fizikai vagy online óráról, mind egyformán interaktív, mert gondosan odafigyelünk az alábbira: mind a 4 készséget - írás, beszéd, olvasás és hallás - egyformán fejlesszük!

Az online oktatásunkról fontos tudnod, hogy rajtad kívül, maximum még két diák vesz részt a tanórán. Külön “szobákban” - ún. break-out room-okban- vagytok elhelyezve, így biztosan nem zavarjátok egymást a saját ütemben történő fejlődésben.

Ha még több mindenre vagy kíváncsi az oktatási módszerünkkel kapcsolatban, akkor nézd meg a videónkat itt:
https://www.youtube.com/watch?v=KjdNGm0Jmvc