A legtutibb nyelvtanuló appok: hogyan és mire használd őket!

Tyúklépésben közeledünk a multiverzum felé, amíg elérünk a virtuális nyelvi tanterembe, addig iskolába járunk és alkalmazásokat használunk.

Azt is mondhatjuk, hogy jelenleg a nyelvtanulás fénykorát éljük, amikor az eddig bennünk szunnyadó kisiskolás újra életre kelhet. Ezért muszáj mindig nyitva tartani a szemünket az új alkalmazásokkal, platformokkal és nyelvtanulási módszerekkel kapcsolatban.

Szerettük volna megkönnyíteni a dolgodat, ezért összeállítottunk egy szép, hosszú és érdekes listát a nyelvtanulási appokról! Lehet, hogy van, amit ismersz, de igazi gyöngyszemeket is találhatsz köztük!

Mielőtt beleugrunk a közepébe, megemlítünk néhány fontos dolgot az alkalmazásokkal kapcsolatban. A különböző applikációk nem helyettesítik azokat az élményeket, amikért valójában iskolába szerettünk járni. Az új barátok közelségét, a szünetekben a small-talk-okat, és a fizikai kontaktok kialakulását.

Az applikációkat úgy érdemes használni, mint kiegészítő elemeket a nyelvórák mellett. Ezzel a tanulnivaló érdekes, interaktív és szórakoztató lesz. (És végre leszokunk az állandó üres feed görgetésről! :)) Most pedig lássuk, milyen alkalmazásokat sikerült összegyűjtenünk!


Szórakoztató szókincs gyakorlat? - Memrise

Ebben az alkalmazásban szembe jöhetnek velünk olyan gyűjtemények, amelyeket felhasználók hoztak lére. Esetleg népszerű tankönyvek vagy szókincsek által inspirált kurzusokat is találhatsz.

Amikor arra gondolunk, hogy szórakoztató, akkor tényleg szórakoztató. A Memrise humora két dologban rejlik: a mémekben és a játékosságban. Az alkalmazás olyan tanulási módszert követ, amely vicces vagy bizarr asszociációkat hoz létre.

A kurzusok gyakran olyan mémekkel párosulnak, amelyek játékosan fejlesztik a memóriát. A mémeket a felhasználók hozzák létre, és mindenki hozzáadhatja a sajátját! A mémek megszerzése, átdolgozása és létrehozása olyan pontok forrása, amelyek segítenek szintről szintre előrelépni a Memrise-ban.

Hányadik emelet? B2-dik legyen szíves! - LinguaLift

Ez az alkalmazás a komolyabb tanulóknak szól, akik oktatóra vágynak, és egy teljes nyelvi programot szeretnének végigcsinálni. A profi tanárok teszik igazán izgalmassá ezt az alkalmazást. Az oktatók készséggel válaszolnak minden felmerülő kérdésére, azonnali segítséget nyújtanak, plusz forrásokat javasolnak, sőt, házi feladatokat is adnak!

Maga az alkalmazás nagyszerű kezdők vagy középhaladók számára, világos nyelvtani magyarázatokkal, szókincsgyűjteménnyel. Ahhoz, hogy ezekhez mind hozzáférj, először egy szintfelmérőn kell részt venned. Ezután elkészül a tanterved, amiben leírják mikor, mit és hogyan használj! Csak kövesd lépésről lépésre az utasításokat!

10-15 perces részekre vannak lebontva a kurzusok, hogy a tananyag érdekes maradjon, és legyen mindennap elég időd tanulni.

A nyelvtanulás egyik alapköve! – Rosetta Stone

A legjobb nyelvtanulási alkalmazások listája nem lenne teljes a Rosetta Stone nélkül. Tudtad, hogy ez a legszélesebb körben ismert nyelvtanulási program? Egyúttal a legelső nyelvi alkalmazások között említhetjük a világon?

Nyelvtanulási filozófiájuk szerint „minden lecke egy újszülöttnek szól”. (Sokkal hatékonyabb és gyorsabb módjai vannak azonban a nyelvtanulásnak felnőttként!)

A Rosetta Stone-nal nagyon egyszerű az egyes szavakat megtanulni, egy-két hónapig jól működik, mielőtt bemutatkozol, vagy felteszel egy egyszerű kérdést.

Ne szállj el, kismadár! - Duolingo

Amikor egy nyelvi alkalmazást megemlítenek neked, akkor az első kérdésed így hangzik:

„Ez olyan, mint a Duolingo?”

Nincs ‘legjobb alkalmazások listája’ Luis von Ahn sikeres alkalmazása nélkül! Egyesítette a játékot és a tanulást, nyelv-függővé tette az embereket, és ma már több, mint 100 millió felhasználóval rendelkező alkalmazást hozott létre.

A legtöbb Duolingo tanfolyamot maguk az anyanyelven beszélők alkották. A Duolingo másik különlegessége számunkra, hogy nem kizárólag angol anyanyelvűeknek szól. Minden nyelvhez külön kurzusok tartoznak, amelyek a különböző anyanyelvűeket célozzák meg, amely jelenleg 81 nyelvet foglal magába.

A Duolingo legnagyobb problémája ugyanaz, mint a Rosetta Stone-nak, hogy mindenki elvárja, hogy rövid idő alatt tanuljon meg belőle egy nyelvet! (Ez lehetetlen!) Sajnos ez nem egy teljes nyelvi program, de segít a szókincs fejlesztésében, és szórakoztató módon ismertet meg egy új nyelvvel.

Egy alkalmazás célja a beszédgyakorlat megkönnyítése és a valós idejű beszélgetések stresszének kiküszöbölése.

Sós vagy édes? Játékos! - Mindsnacks

Ha a Duolingo játékos, akkor a Mindsnacks egy egész vidámpark! Az általuk tanított hét nyelv mindegyikéhez nyolc vagy kilenc apró játék tartozik, amelyek célja, hogy segítsenek a szókincs bővítésében, a nyelvtan elsajátításában és a hallott szövegértéses gyakorlatokban.

Rövid, egyszerű leckék vázolják fel a fogalmakat, amelyeket aztán gyakorolni vagy tesztelni kell a játékokban, mielőtt elsajátítanád. Mindig visszatérsz majd, csak azért, hogy játszhass!

A dizájn nagyon cuki, ami segít a tanulásban. Az időzített játékok pedig a kezedbe ragasztják a telefonodat. Ráadásul a MindSnacks küldetéseket is kijelöl neked, így valóban nyelv-felfedezőnek érezheted magad.

Nyelvet tanulnál? Ne búsulj, van egy tippünk! - Busuu

A Busuu teljes tanfolyamokat kínál 12 nyelven. Az alkalmazás ingyenes, de a legtöbb funkció és tananyag feloldásához havi 17 dollárt kell fizetned. Az alkalmazás az egyes szavak tanulásán keresztül egyszerű párbeszédekig és a párbeszédekkel kapcsolatos kérdésekig vezet. Mindegyik tartalmaz hanganyagot, amikben meghallgathatod az anyanyelvi kiejtést.

Minden kurzushoz külön mini „utazási tanfolyam” is tartozik azok számára, akiknek gyorsan el kell sajátítaniuk az alapokat egy külföldi utazás előtt – ez nagyon praktikus tud lenni!

A Busuu különlegessége, hogy az anyanyelven beszélőket bevonhatod a személyes tanulási folyamataidba. A busuu-ban az adott nyelvet anyanyelvként beszélők a nyelvüket tanulók által készített szövegek javításával járulnak hozzá az alkalmazás működéséhez. Sőt, az asztali verzió még azt is lehetővé teszi, hogy valós időben csevegj adott anyanyelvű személlyel.

Ismered a Babbel-t? Akkor bemutatjuk!

Az általános kezdő tanfolyamokon kívül a Babbel külön csomagokkal is rendelkezik, amelyek specifikusan az egyes készségek, például a nyelvtan vagy szókincs fejlesztésére szolgálnak.

Ha már van némi tapasztalatod egy adott nyelvvel, és tudod, miben szeretnél fejlődni, akkor a választott készségek fejlesztésére összpontosíthatsz. A Babbel órái letölthetők későbbi offline tanuláshoz, és az alkalmazás kényelmes emlékeztetőket küld, hogy ne maradj le a napi foglalkozásról.

Ahogy a neve is sugallja, az alkalmazás azoknak az utazóknak szól, akiknek fel kell frissíteniük nyelvtudásukat a mallorcai álomnyaralás vagy a csehországi üzleti út előtt.

Az alkalmazás célja, hogy megszólalj, és megértsd, amit mondanak! Hogy ne érezd magad elveszettnek egy idegen környezetben. Ezenkívül a fejlesztők ügyeltek arra is, hogy naprakész legyen az alkalmazás, mert a tankönyvi példák helyett abszolút modern kifejezések szerepelnek benne.

A nyelvtanulás aranykorát éljük, hiszen rengeteg online tanfolyam és mobilalkalmazás közül lehet választani, de a Babbel sok ember számára a legjobb választás. A leckéket rövid, könnyen emészthető részekre bontja interaktív, kvízszerű elemekkel.

Szeretsz utazni? Válaszd a TripLingo-t!

Az alkalmazás különlegessége, hogy beépített fordítóval rendelkezik. Sőt, ha valamit nagyon nem értesz, akkor hivatalos fordítót is hívhatsz. Az ingyenes verziójában az alkalmazás kb. 15%-ához férhetsz hozzá.

Mona Lisa? Nem, MosaLingua!

Ebben az alkalmazásban kezdheted nulláról is a nyelvtanulást a standard órákkal: egyszerű kifejezéseken át a számokig, vagy választhatsz egy-egy konkrét témát: pl. család, időjárás vagy turizmus!

Ha már jól mennek az alapok, de szeretnél bizonyos hiányosságokat pótolni, akkor ezzel az alkalmazással azonnal megteheted, hiszen valós élethelyzetekben, párbeszédekkel támogatja a fejlődésedet.

Például: utazás előtt nagyon hasznos szállodai párbeszédet hallgatni, mielőtt bármit is mondana a recepciós.

Az alkalmazáson belül minden nyelvért külön kell fizetni. De még az ingyenes verzió is határozottan elegendő egy gyors 5 napos felkészüléshez a horvátországi hétvége előtt! 😉

HiNative! HiStudent!

A HiNative olyan alkalmazás, amellyel az adott nyelv anyanyelvi beszélőivel közvetlenül léphetsz kapcsolatba. Az anyanyelvűek nem csak a nyelvi nehézségek leküzdésében segítenek, hanem kérhetsz tőlük fordítást, kérhetsz segítséget a kiejtéssel kapcsolatban vagy tanácsokat az adott kultúra szokásainak elsajátításához.

Egy másik jó pont: nem csak az anyanyelvi beszélők tudnak válaszolni a kérdésekre, hanem más tanulók is. Azok, akik ugyanazon végigmentek már, mint Te! És ez mind ingyen!


Ez a lista sosem lesz végleges, mert ki tudja mikor és mennyi újabb alkalmazás lát még napvilágot. És azt se felejtsük el, hogy valóban itt a jövő az ajtóban, sőt, talán már be is lépett, ameddig ezt a cikket olvastad. :)