Mennyi igeidő van az angol nyelvben, és mennyit kellene megtanulnom?

Ezzel a kérdéssel nem vagy egyedül. Akik második nyelvként vették fel az angol nyelvet, biztosan feltették már maguknak is ezt a kérdést. Tagadhatatlan, hogy az angolban rengeteg nyelvtant kell megtanulni. Vannak viták arról, hogy valójában hány igeidő van, és néha úgy tűnik, hogy ezek elsajátítása egy élethosszig tartó folyamat, de ne csüggedj, van remény!

Hány igeidő van az angolban?

Tulajdonképpen kettő. Múlt és jelen. A többi, amit igeidőknek nevezünk, valójában egy igeidő további aspektusa. Például a past perfect, a past simple egyik aspektusa. A jövő időhöz pedig különböző modális igéket használunk, mint például a will.

Tehát az angolul beszélők az összes igeidőt használják? Igen, persze, ha meggyőződtél arról, hogy csak kettő van. Az angol igeidőkről készült összefoglalók azonban azt mutatják, hogy 12 igeidő létezik. Ezért kérnek meg téged is arra a tanárok, hogy tanuld meg és használd mindegyiket.

Milyen igeidőket használnak leggyakrabban az angol anyanyelvűek?

Present Simple

Az anyanyelvi beszélők által leggyakrabban használt igeidő az egyszerű jelen. Ez egy nagyon jó hír mindenki számára! Ez az első igeidő, amelyet olyan kifejezésekkel tanulhattál, mint például: „My name is David and I am 7 years old.”

És messze ez a leghasznosabb idő: a beszélt nyelvben az interakciók több mint 50%-ában az egyszerű jelent fogod használni. Egy veszekedés alkalmával mindenképpen: „You always leave your dirty undies on the bathroom floor!” vagy amikor panaszkodsz: „This blender doesn’t work.”

Past Simple

A beszélt angolban a következő leggyakoribb igeidő az egyszerű múlt. Igen, egy újabb jó hír! Az egyszerű múltat ​​arra használod majd, hogy történeteket mesélj el múltbeli tapasztalataidról. Például, amikor beszélgetsz valakivel az ünnepekről és a munkádról, vagy amikor pletykálsz egy picit. “I went to Crete in July,” vagy “I heard Jean got a boob job!”.

Ezután következik az egyszerű jövő. Igen! Egy másik könnyű igeidő, ez a jövő + will. Az anyanyelvi beszélők ezt az igeidőt gyakran használják a spontán, nem tervezett jövőre, amit láthatóan imádnak: „I think I’ll have another cup of tea.” “Don’t worry Pat, I’ll pick you up on Friday.”

Ha ebben a pillanatban nem írnánk több igeidőt, akkor azonnal jelentkeznél hozzánk, igaz? Mert ez bizony pofonegyszerű. Most az első 60 perces óra ingyenes! Kattints a részletekért: Up2You Próbaóra

Itt sajnos nincs megállás, mert van még egy igeidő, ami gyakran előfordul a beszélt angolban. És ez a present perfect. A legtöbb tanulónak eleinte nehézségei vannak ennek az igeidőnek elsajátításával, az anyanyelvi beszélők azonban nagyon szeretik.

Present Perfect

Arra használjuk, hogy a most megtörtént dolgokról beszélgessünk: „I have just seen your husband kissing another woman!”. Vagy beszélgessünk a múltban kezdődött és a jelenig tartó dolgokról: „I have lived in the UK all my life.” Vagy beszélgessünk a jelennel kapcsolatos dolgokról: „I’ve lost my keys so I can’t get in the house.” És tapasztalatokról is ebben az igeidőben beszélünk anélkül, hogy túl konkrétak lennénk: “I have read three Jane Austen books.”

Melyik igeidőket nem használják az anyanyelvi beszélők?

Az anyanyelvi beszélők ritkán használják a future perfect, a future continuous vagy a future perfect continuous igeidőket. Ez mind a beszélt, mind az írott angol nyelvre vonatkozik.

Ha belegondolunk, ritkaságszámba megy hétköznapi beszélgetésben ez a mondat: „By this time next week, I will have lived in Australia for 10 years.” És az is, hogy szükséged lesz a future perfectre: „This time next month, I’ll be sitting on the beach in Italy.”

A past perfect continuous igeidőt hasonlóképpen keveset használják. Egy hétköznapi beszélgetés során nem túl gyakran mondanak ilyen mondatokat: „I had been waiting 10 minutes before you showed up.” A natív beszélők nagyobb valószínűséggel mondják így: “I was waiting for 10 minutes…”vagy “I waited 10 minutes…”.

Akkor milyen angol igeidőket is kellene megtanulnod?

Nos, mindegyiket ismerned kell ahhoz, hogy a megfelelőt használd a megfelelő időben. Mert amikor a tökéletes jövőre van szükséged, akkor szükséged van rá, és használnod kell.

Ebben segítünk neked: hogyan, mikor, miért használj egyes igeidőket. Az élő, kötetlen beszélgetős órák alkalmával pedig lehetőséged nyílik gyakorolni azokat. Ahhoz, hogy eljuss ide, először jelentkezz ingyenes, 60 perces próbaóránkra: Up2You Próbaóra