Mik a leggyakoribb kérdések az angol nyelvtanulással kapcsolatban?

Első rész

Jelenlegi legjobb tudomásunk szerint az angol nyelvnek 446 millió anyanyelvi beszélője van napjainkban, és a világ első számú másodikként használt nyelve. Kb. 650 millióan beszélik jól első vagy második nyelvként és 2-3 milliárd közé teszik azok számát, akik néhány szót értenek a nyelvből.

Az Európai Unió egyik hivatalos és munkanyelve. Az angolul tanulók közül csak több mint minden 100. tud az alapszintnél (néhány száz szó) jobban, viszont ezt a nyelvet tanulják a világon a legtöbben. Egyben a legelterjedtebb számítógépes nyelv is.

Milyen kérdések merülhetnek fel mégis ezzel a csodálatos nyelvvel kapcsolatban?

Hogyan fejleszthetem az angol nyelvtudásomat és az önbizalmamat?

Talán a leggyakrabban ismételt kérdés: hogyan lehet folyékonyan és magabiztosan beszélni angolul?

Nos, könnyebb mondani, mint megtenni. Ha folyékonyan szeretnél beszélni angolul, az első, hogy ne félj a hibáktól. Ne feledd: az, hogy folyékonyan beszélj egy nyelvet, nem jelenti azt, hogy tökéletesen beszéld; inkább azt jelenti, hogy könnyen és koherensen fejezd ki magad.

Másodszor, a gyakorlat teszi a mestert! Keress olyan barátokat, kollégákat vagy tanárokat, akik segíthetnek. Minél többet beszélsz, annál természetesebb lesz.

Az utánzás technikája is segít jobban belehelyezkedni a nyelvbe. Ezáltal könnyebben sajátíthatod el a kiejtési és intonációs mintákat.

Készíts elő egy hangfájlt és annak szövegét (használj TED-előadásokat vagy könyvet és hangoskönyvet)! Először hallgasd meg, miközben követed a szöveget! Ezután utánozd a beszélőt! Ismételd meg pontosan ugyanazokat a szavakat ugyanolyan kiejtéssel és hanglejtéssel! Ez minden. :)

Az idiómák nagyon gyakoriak az anyanyelvi beszélők körében. Ha ezeket megtanulod és beépíted a szókincsedbe, úgy érzed majd, hogy sokkal hatékonyabban tudod kifejezni magad.

Hogyan javíthatom az akcentusomat?

Valójában nem kell megszabadulnod az akcentustól, azt is írhatnánk, hogy az akcentus szexi. Mindannyiunknak van, és ez egyéniséget ad. Mindaddig, amíg világosan érthető a beszéded, és nem kell félreértésekkel szembenézned.

Ha mégis szeretnéd, javíthatod az akcentusod kedvenc színészed vagy színésznőd utánzásával. Ahogy azt az előző kérdésben kifejtettük, ez a módszer ebben is segíthet. De kérheted nyelvtanárod segítségét is abban, hogyan tudod kiküszöbölni a kiejtési nehézségeket.

Elakadtam miközben beszélek! Mit tegyek?

Ne pánikolj! Ez mindenkivel előfordul. Ha nem az angol az anyanyelved, normális, hogy ideges leszel, és attól félsz, hogy kizökkensz a gondolatmenetből, és nem tudod folytatni a mondandódat. A mondat közepén elakadni gyakoribb, mint gondolnád – különösen, ha angol anyanyelvűek előtt állsz.

Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében ne gondold túl, és ne stresszelj a nyelvtani hibák miatt! Legyen jó a szókincsed, és tanulj meg átfogalmazni!

Tanuld meg: senki sem tökéletes, és néha mindannyian elakadunk. Vegyél egy mély levegőt, lazíts, használd az alábbi kifejezések egyikét, és kezdd elölről! Az alábbi technikák segíthetnek ebben a helyzetben:

  • Kérdezz! – Hol is tartottam?, Elnézést, mit is mondtam?
  • Tarts szünetet, és légy nyitott! – Elnézést, elvesztettem a gondolatmenetet!
  • Ismételd meg az utolsó mondatod elejét, vagy használj más szavakat! – Újra kezdem, … , Hadd fogalmazzam meg újra!
  • Tegyél fel egy kérdést!

Még egy klasszikus kérdés: hogyan fejleszthetem a hallott szövegértési készségeimet?

Az angol nyelvtudás fejlesztése időbe telik, de a jó hír az, hogy munkába járás, zuhanyzás vagy akár mosogatás közben is van rá lehetőséged. Hogyan? Hallgass podcastokat vagy TED-beszédeket olyan témákról, amelyek az érdeklődési körödbe tartoznak.

Egyes podcastoknál még feliratok is vannak, amik abban segítenek, hogy egy-egy ismeretlen kifejezést kimásolj a későbbi tanuláshoz. Íme néhány javaslatunk podcastokhoz:

Hogyan bővíthetem a szókincsemet?

A szókincs régimódi fejlesztése időt igényel és – valljuk be – unalmas.

Kezdd azzal, hogy mindent angol nyelvre állítasz át: a mobiltelefonodat, a számítógépedet, a mosógépet... Minél több angol szó vesz körül, annál jobb!

Felejtsd el a szinkronizált filmeket! Nézz mindent eredeti verzióban! Természetesen (eleinte 🙂) használhatsz angol feliratot, ha még nehezen érted.

Ahelyett, hogy a közösségi médiára pazarolnád az időd nagy részét, fordíts 5 percet valamire, ami segíthet javítani az angol nyelvtudásodon (például podcast hallgatása, könyv olvasása vagy angol nyelvű interjú megtekintése).

Ha mégis túl nagy vágyat érzel a feed pörgetésére, kövess olyan fiókokat, amelyek nyelvi tippeket és forrásokat kínálnak!

Olvass könyveket és híreket angolul, és ne próbálj meg minden egyes szót lefordítani, amit nem ismersz! Először próbáld megérteni a szövegkörnyezet alapján, és csak azokat a szavakat vagy kifejezéseket keresd ki, amelyek relevánsak az üzenet szempontjából vagy újra és újra előkerülnek.

Gyűjtsd ki az új szavakat! Sőt, az egész mondatot írd ki, hiszen adott szövegkörnyezetben sokkal könnyebben tudod megjegyezni azokat!

… És ezzel a sornak még koránt sincs vége! Olvasd el cikkünk hamarosan megjelenő második részét is, hogy még több mindent megtudj, vagy gyere el egyórás ingyenes próbaóránkra! Ha előbukkanak további kérdéseid, tanáraink készséggel válaszolnak mindre!