Mik a leggyakoribb kérdések az angol nyelvtanulással kapcsolatban?

Második rész

Az előző részből megtudhattad, mit tegyél ha elakadtál az előbeszéd során, vagy többek között azt is, hogyan fejleszd a hallott szövegértést. Rengeteg kérdés felmerülhet még az angol nyelvtanulással kapcsolatban, ezért igyekeztünk a legfontosabbakat összeszedni.

Tudom, hogyan kell elmagyarázni a saját nyelvemen, de angolul nem találom a pontos szavakat.

Ezzel a problémával valószínűleg már mindenki találkozott.

Ez lehet az egyik leggyakoribb aggodalom a beszélők ​​körében, ami miatt nem mernek megszólalni. Különösen zavaró lehet, ha egy témát nagyon jól ismersz, de abban a pillanatban nem tudod pontosan kifejezni magad angolul.

Mit tudsz csinálni ilyenkor?

Használj szinonimákat és hasonló szavakat! Gondolj azokra a szavakra, amelyek ugyanazt (vagy majdnem ugyanazt) jelentik! Egyszerűsíts! Fogalmazd át a mondandódat anélkül, hogy azt a bizonyos keresett szót kellene használnod!

Mondd az ellenkezőjét! Használj antonimákat! Ez azt jelenti, hogy az ellenkezőjét állítod annak, amit gondolsz. Általánosíts! Használj tágabb kifejezéseket!

Hogyan tanulhatok meg könnyen elöljárószavakat?

Az elöljárószavak azok a kis szavak, amelyek más szavakat kapcsolnak össze, például: in, on, at, by, for, of, under, after, under vagy before.

Van, amikor teljesen egyértelmű a használatuk, mint ebben a mondatban: „The dog is under the table.” Máskor azonban ez nem olyan nyilvánvaló:

They work under pressure. (Why ‘under’ and not ‘with’?)

He was accused of favoritism. (Why ‘of’ and not ‘for’?)

Az elöljárószavak használata nyelvtani szabályokhoz kötött, ezért a megértésük és tanulásuk tuti, hogy fejfájást okoz mindenkinek. A jó hír azonban, hogyha rosszul használod őket, valószínűleg a hallgató úgy is megérti, mire gondolsz – mivel nem ezek adják a mondat legfőbb jelentését.

Persze teljesen jogos (és nyelvvizsga esetén indokolt is), hogyha pontosan és jól szeretnéd őket használni. Van-e mód a hibák elkerülésére? Erre sajnos nincs titkos módszerünk. 🙁 Vannak azonban apró trükkök, amelyek segíthetnek, hogy könnyeben rögzüljenek a szabályok. 😉

ProTipp 1. Tanulj meg teljes mondatokat! Könnyebben megjegyezzük az elöljárószavakat, ha mondatban memorizáljuk meg őket. Pl.: ahelyett, hogy megtanulnád az „apply+for” kapcsolatot, tanuld meg így: „Did you apply for that great job?”

ProTipp 2. Legyen a tiéd a kifejezés! Könnyebben emlékszünk a dolgokra, ha érzelmileg kapcsolódunk hozzájuk. Ügyelj arra, hogy amikor elöljárókat tanulsz egy-egy mondatban, azok a mondatok az életedről, rólad szóljanak!

ProTipp 3. Legyen jegyzetfüzeted (vagy egy külön jegyzeted a telefonodban)! Írd le az összes releváns példát és időnként olvasd el őket! Miért? A következő protippből kiderül!

ProTipp 4. Hallottál már az időközönkénti ismétlésről? Nagyon hasznos hack nyelvtanuláshoz. Ez az egyszerű tanulási technika az információk fokozatosan növekvő időközönkénti áttekintéséből áll. Nézzünk egy egyszerű példát:

Miért emlékeznek a legtöbben arra, hogy Franciaország fővárosa Párizs, de sokan nem emlékeznek arra, hogy mi Zambia fővárosa?

Főleg azért, mert az elsőt nagy valószínűséggel már sokszor hallottuk. Ha most megtudod, hogy Zambia fővárosa Lusaka, és soha többé nem fogsz róla hallani, nagy eséllyel elfelejted. De ha holnap újra elolvasod, hogy: "Zambia fővárosa Lusaka", majd a jövő héten, majd a következő hónapban, majd jövőre újra elolvasod, akkor valószínűleg megjegyzed, és tuti, hogy emlékezni fogsz rá.

ProTipp 5. Használj színeket! A képek és a színek használata segít emlékezni a példákra. Csoportosítsd az összes kifejezést ugyanazzal az elöljárószóval, és adj a csoportoknak különböző színeket! Ezután használd a színeket, amikor tanulod a kifejezéseket. Pl.: a „by”-val kapcsolatos kifejezéseket zöld színnel jelöld, a „for”-val kapcsolatosakat pedig piros színnel.

Mit tehetek, ha nem értem a társalgás alatt a másikat?

Ki ne lett volna már abban a kellemetlen helyzetben, egy szót sem értett abból, amit mondtak? Lehet, hogy az akcentust nehéz megérteni, nem ismered a másik által használt szókincset, vagy éppen fénysebességgel beszélt. Mit tehetsz, ha nem érted mit mondott?

A bólogatás, mosolygás és a hit, hogy ez nem egy nyitott kérdés volt, mind lehetőségek, de mi mást ajánlunk.

Fogalmazz világosan, és megkérd meg a partnered, hogy ismételje meg, amit mondott:

  • I'm sorry, I didn't quite catch that.
  • Could you say that again?
  • Can you repeat that?
  • What was that again?
  • Sorry, what did you say?
  • Could you speak a bit louder?
  • Can you speak a little louder?
  • Did you say ‘A’ or ‘B’?

Vagy ha már esetleg többször elmondta, megkérheted, hogy pontosítson:

  • Could you be a little more specific?
  • Could you give me some more details?
  • What is it you would like to know exactly?
  • What would you like to know more about?

Ha van olyan kérdésed, amire az első vagy a második részben nem kaptál választ, akkor ne habozz, kattints ide, és írd meg nekünk! 😉