Mire számíthatsz, ha ÖSD nyelvvizsgát szeretnél tenni?

Az ÖSD egy akkreditált és nemzetközileg elismert nyelvvizsga, amelyet az Osztrák Intézet vizsgahelyein tehetsz le. Legnagyobb előnye, hogy valóban használt, gyakorlatias nyelvtudást mér, és a vizsga során életszerű helyzetekben kell bizonyítanod a tudásod, ennek pedig a mindennapokban is hasznát fogod venni. Ha plusz pontokat szeretnél a felvételidhez, vagy a diplomádhoz szükséges a nyelvvizsga, akkor kifejezetten ajánljuk neked az ÖSD-t.


Az ÖSD nyelvvizsga legfontosabb sajátosságai

Ennél a vizsgatípusnál az éles vizsga előtt tesztelheted a tudásodat. Minden pont úgy zajlik majd, mintha élesben vizsgáznál. De eljátszhatod a vizsgát, amivel nem csak rutint szerzel, de kapsz egy benyomást arról, hogy mire számíts a nyelvvizsgán, és te melyik szinten tartasz. A próbavizsgához természetesen hozzátartozik az is, hogy kiértékelik mind a szóbeli, mind az írásbeli teljesítményed.


Milyen feladatokkal találkozol, ha ÖSD nyelvvizsgára mész?

Részletesen összefoglaltuk neked az ÖSD típusfeladatait, hogy tudd, mire számíthatsz, ha erre a nyelvvizsgára vállalkozol.

ÖSD írásbeli feladatok

Írásbeli rész első blokkja a Leseverstehen, vagyis a szövegértés. 90 perc alatt kell megoldanod ezeket a feladatokat. Az első két feladat klasszikus szövegértés, ami annál nehezebb, hogy első olvasásra megértsd, így érdemes többször is átfutnod a szöveget. De megnyugtatunk, nem annyira nehéz, hogy ne tudj válaszolni a kérdésekre.

Az első feladatban feleletválasztós tesztet kell megoldanod. A második feladatban mini szövegeket kell címmel ellátnod. Ez utóbbinak az a nehézsége, hogy általában nagyon hasonló témában íródott az összes szöveg, tehát ott meg kell találnod azt a kulcsmondatot, vagy kulcsfogalmat, amivel a helyes megoldást adod meg.

Az első két feladattal várhatóan nem lesznek nehézségeid. A második kettőt viszont a vizsgázók nem szokták szeretni. Ezekben a feladatokban „lyukas szövegekkel” fogsz találkozni. Az egyikben le vannak vágva a sorok végei, amit neked kell majd kiegészítened. Általában valamilyen rövidítés, prepozíció, vagy névelő lesz a helyes megoldás. Elsőre nem kedvelt feladat, de fel tudsz rá készülni. Egyrészt sok benne az ismétlődés, egy idő után rá lehet jönni, hogy milyen választ várnak tőled. Ráadásul ennél a feladatnál lehet használni szótárat, ami jelentősen megkönnyíti majd a dolgod.

A másik lyukas szövegben már teljes szavak fognak hiányozni. Itt is a szótárad lesz a segítségedre. Ha egy-egy mondatban a kulcsszóra rákeresel, akkor a példamondatokban található vonzatok segíteni fognak neked.

A második blokk a Hörverstehen, vagyis a hallás utáni szövegértés, aminek a megoldására 30 perc áll rendelkezésedre. Itt két feladatot kell legyőznöd. A tapasztalataink szerint ezeket a feladatokat a vizsgázók viszonylag könnyen megoldják, nem szoktak nehézségekbe ütközni. Az első feladatban állításokról kell megállapítanod, hogy igazak-e, vagy hamisak. A második feladat ennél egy kicsit nehezebb lesz. Egy üres táblázatot fogsz kapni, amit adatokkal kell kiegészítened (dátumokkal, számokkal, pénzösszegekkel).

Az írásbeli harmadik része a levélírás is könnyen begyakorolható. Erre a blokkra 90 perc áll majd rendelkezésedre és ez alatt az idő alatt két levelet kell megírnod. Az első mindig adott témában kell, hogy elkészüljön. Ez általában egy panaszlevél, amiben 120 -150 szóban kell elmondanod, amit szeretnél. A kapcsolódó kifejezéseket könnyedén megtanulhatod, így biztosak vagyunk benne, hogy megfelelő felkészüléssel menni fog ez a feladat.

A másik feladatban választani lehet A és B variánsok közül. Az A részben egy adott témáról 3 szövegbuborékot fogsz találni, mindegyikben 1-1 véleménnyel. Ezekről kell elmondanod a saját álláspontodat. Mit gondolsz róluk, miért ezt gondolod, mik a saját tapasztalataid, és mi a helyzet ebben a témában Magyarországon.

A B egy kicsit már nehezebb. Itt címeket fogsz találni, és a címekről kell leírnod, hogy mit gondolsz róluk, a véleményedet saját tapasztalattal, aktualitásokkal kell kiegészítened. Ebben a részben kell a legtöbbet magadtól írni, a többihez több segítség lesz majd.

ÖSD szóbeli feladatok

A vizsga beszélgetős része nagyon baráti.

Az első feladat egy rövid párbeszéd lesz. Képzeld majd el, hogy utazol a vonaton, és a melletted ülőt megszólítod. Előre megadott 6 téma közül fogtok választani egyet, amire a beszélgetésben ki kell térni. Például, ha a sport lesz a témád, akkor a beszélgetést erre a témára kell terelned, és nagyjából 5 percig kötetlenül diskurálni róla.

A második feladat egy képleírás. Ez nem lesz újdonság számodra, mert a felkészülés során rengeteget fogjuk gyakorolni.

A harmadik szekcióban két véleményt fogsz látni. Egy adott témáról a két szereplő ellentétes véleményt formál. Nem meglepő, hogy a két szereplő közül az egyik te leszel. Megmondják előre, hogy te melyik szereplő vagy, és mi a témáról a véleményed. Kapsz időt, hogy feldolgozd a véleményt. Érvelni kell a saját álláspontod mellett a beszélgetés során.

Összességében nagyon jól fel tudsz rá készülni, mert tudni fogod, hogy mire számíthatsz, és a vizsga típusfeladatait alaposan begyakorolod.


Készülj velünk az ÖSD nyelvvizsgára!
Gyere el a próbaóránkra, és nézd meg, hogy segítünk abban, hogy neked is sikerüljön a vizsgád!

ÖSD felkészítés