Mit rontanak el az otthoni nyelvtanulók?

Gondoltál már arra, hogy a nyelvtanulás milyen sokban hasonlít a házépítéshez?

Egy ház felépítése igazi csapatmunka. Több, apró összetevő kell hozzá, hogy végül elérjük a vágyott állapotot. Ahhoz, hogy az otthonos, biztonságos környezetet megteremtsük, olyan alapokra kell építkeznünk, amelyek rendíthetetlenek.

Pont ugyanez a helyzet akkor, amikor nekiállsz nyelvet tanulni. Olyan alapokra lesz szükséged, amelyekre bármilyen nyelvi körülmény között képes vagy támaszkodni. Ha ezt jól csinálod, akkor idegennyelvi környezetben is pontosan ugyanolyan biztonságban fogod érezni magad, mint amikor belépsz az otthonodba.

Ezeket az alapokat nem mindenki képes önerőből lerakni, tanári vagy iskolai segítség nélkül. A következő bekezdésekben, a nyelvtanulás otthoni nehézségeit járjuk körbe.


A tervrajzok megvannak?

Mielőtt felhúznánk az életművünket, muszáj megterveznünk mindent lépésről-lépésre, hogy:

  • Ne fussunk ki az időből!
  • Ne fussunk ki a költségekből!
  • Ne fussunk ki a világból!

Ahogy a tervrajzok elkészítését is szakemberekre bízzuk, úgy a nyelvtanulást is fel kell építeni szakemberek által. Ahhoz, hogy saját nyelvtanulási programot állíts össze rengeteg türelem és idő kell. Meg persze sok-sok olyan szoftver, YouTube-csatorna, amikre alapozva már könnyen elérheted a nem is annyira távoli célt, a nyelvvizsga megszerzését. Előfordulhat ezen folyamatok közben, hogy fejjel lefelé fogod a rajzokat, és hiába küzdesz már sokadjára azért, hogy a kezedben legyen a papír, nem leszel azon a szinten, hogy átmenj. Sem az otthontanulásban, sem egy iskolában nem elég arra 2-3 hét, hogy teljesen felkészült legyél. Ezért is érdemes választani egy olyan nyelviskolát, ahol kidolgozott, személyreszabott tervek alapján, szinte azonnal elkezdhetitek a közös munkát.

Akkor ma? Á, ráér holnap is!

Ismerős a kérdés, ugye? Nem akarunk semmilyen kételyt eloszlatni, mert egy-egy idegen nyelv elsajátítása valóban nem egyik pillanatról a másikra történik, ahogy a házépítéshez sem elegendőek a gyönyörűen, mérnöki pontossággal megrajzolt tervek. A motiváció hiányával akár mindennap találkozhatunk, ami a tanulásra fordított energiánkat felőrli, mint egy betonkeverő, amiből sosem lesz beton.

A tanári segítség bármikor jól jöhet. A tanár, mint egy mentor: ott van velünk a megbeszélt időpontban, és a legnehezebb pillanatainkban a kezünkbe adja a téglákat, akár egy építőmester, hogy érezzük, nem vagyunk egyedül; sikerülni fog!

Mikor jöhet még jól egy építőmester?

Ha mégis megvan a tanulási tervünk és a kellő motivációnk, akkor mit ronthatunk még el? A folyamatban mindenképpen szerepelnie kell elegendő gyakorlásnak. Olvasási feladat, hallott szövegértés, íráskészség feladat, szókincsfejlesztési feladatok. És persze, a vélt megoldásoknak az önellenőrzése, ami szintén újabb motivációt kíván. Hiába a rengeteg megoldókulcs, akkor is ott marad a kérdés: vajon mit ronthattam el? A legtöbbet ezekből a visszajelzésekből tanulhatunk. Egy dedikált építőmester meg tudja mutatni, hogy a jó megoldás mitől lett jó, és a hibákat is segít értelmezni.

Ami nagyon fontos, hogy elegendő gyakorlás és folyamatos tanári kontroll nélkül sajnos a tudásunk nem rögzül olyan pontosan, hogy ahhoz később is magabiztosan tudjunk hozzányúlni, amikor szükségünk van rá.

Hogyan építkezzek akkor?

Kell egy terv, kell óriási adag motiváció és elengedhetetlen a rengeteg gyakorlás minden készség elsajátításához. Megértjük, ha azt érzed, nincs erre elég időd. Azt javasoljuk, első körben szánj ránk egy órát, hogy felmérjük milyen szinten vagy. Utána együtt felépítjük a névre szóló, egyedi edzéstervedet, majd összeállítjuk a számodra megfelelő órarendet, végül pedig gyakorlunk és fejlődünk a saját tempódban.

Tanáraink már a legelső ingyenes szintfelmérő órán lelkiismeretesen megalapozzák a tanulásod teljes folyamatát, lépésről lépésre. Minden munka közösen történik, folyamatosan támogatják az utadat, segítségedre vannak: magyarázatokkal, szóbeli gyakorlatokkal, ellenőrzéssel, stb. Ezenkívül minden felmerülő kérdésedre választ adnak, szinte magántanári szerepben, mindig egyénileg foglalkoznak veled. És mindeközben csak egy közös cél lebeg a szemünk előtt: olyan házat építsünk, amiben mindig otthon érzed magad, legyél bármelyik kontinensen.