3+2 tipp, hogy felkészülj a sikeres szóbeli nyelvvizsgára

„Akkor megkérjük, hogy húzzon egy tételt!” – mondja a vizsgáztató, amikor a gyomrod görcsbe rándul, az ájulás szélén vagy, és az elmúlt hónapok befektetett kemény munkájának legbelül könnyes szemmel integetsz.

Ugye, már te is eljátszottál a gondolattal, hogy olyan biztos kézzel húzol tételt, ahogy LeBron James dobja a büntetőket? Lazán, minden tudását beleadja, a célra koncentrál. – Siker és győzelem! Csak akkor olvass tovább, ha Te is erre készülsz!

Most álljunk oda arra a bizonyos vonalra, és nézzük azt a 3+2 pontot, amiben elmondjuk, hogyan ints búcsút az eddigi félelmeidnek!


1. A bemelegítés nagyon fontos!

A pályára sem egyenesen az öltözőből vonulnak be a legjobbak, mert nagy a sérülésveszély, amivel derékba törhet egy karrier, ahogy egy-egy sikertelen vizsga a te kedvedet is szegheti. Miután már megvan az írásbeli, azt érzed, hogy Te már bizony mindent tudsz, azonban nem ennyire egyszerű a dolog. A sikeres nyelvvizsgára való felkészüléshez nem elég két vagy három hét gyakorlás. Először fontos, hogy felmérd milyen szinten van a jelenlegi szókincsed, és ha azt érzed, kevés, akkor napi szinten tanulj új szavakat. Ide kattintva találod az egyik, és ide kattintva találod a másik weboldalt, ahol +/-10%-os hatékonysággal mérheted fel, jelenleg hol tartasz. A tesztek elég egyszerűen működnek, a program által feldobott szavakra igent vagy nemet kell nyomni. (Legyél becsületes, mert könnyen kispadra kerülsz, ha csalsz!)

2. Hallgass a sikerért!

Figyelem, fegyelem! Te is láttad már, hogy a nagy sportcsarnokok folyosóiról a játékosok headphone-nal a fülükön vonulnak be az öltözőbe. Igaz, ők nem nyelvet tanulnak – habár erről még nem találtunk kutatást – de segíti őket a koncentrációban a csend. Azt valljuk, hogy csak az tud igazán beszélni, aki sokat hallgat. Pörgesd a nyelvvizsga anyagokat, hallgass zenét, nézz sorozatokat, hogy a füled egyre jobban ráálljon a szóbeli egyik feladatára, a beszédértésre! (Ha a német nyelvtudásodat szeretnéd fejleszteni, akkor nézd meg ezt a cikkünket, amiben a zene fontosságáról írtunk.)

3. Dobd be magad egy beszélgetésbe!

Képzeld el azt, hogy éppen életed legnagyobb szerződésének aláírása jöhet össze, egy olyan kontraktus, amiből az unokáid is gond nélkül eléldegélnének majd életük végéig. És ez mind azon múlik, hogy megszólalj idegen nyelven. Megtennéd, ugye?

Nem viccelünk! Tényleg beszélj, amikor csak tudsz. Erasmuson, egy-egy külföldi nyaralás alkalmával, amikor éppen jegyet kell venni a tömegközlekedésre vagy a kedvencedet rendelni egy helyi étteremben. Legyél bátor, és használd azt a tudást, ami jelenleg benned van. Semmi gond nincs azzal, ha nem értesz egy-egy szót, kérdezd meg a beszélgető partneredet, hogy az mit jelent. Hagyd a nyelvet, hogy minél közelebb kerüljön hozzád! Ezzel a gyakorlattal élőben próbálhatod ki a szituációs párbeszédeket.

+1 A bajnokság előtt nincs megállás!

Pihenni lehet, de a fókuszt ne veszítsd el az adott nyelvvizsgára való felkészülésről. A dobó mozdulat gyakorlása, és a folyamatos futás szintén fontos a kosárlabdában. Ezek a metódusok a nyelvtanulásban a nyelvtani tudásban nyilvánulnak meg, amiken szintén dolgozni kell. Nézd meg az írásbelidet, és beszéld meg a felkészítő tanároddal, hogy melyek azok a nyelvtani részek, amikre fókuszáltan szeretnél felkészülni vagy kevésbé érzed magadénak! Ahhoz, hogy ez a fókusz fennmaradjon, folytonosság kell. Ezt egy egyszerű napi “to do” listával elérheted.

Ez az oldal az egyik kedvencünk, ha az angol nyelvtant szeretnéd gyakorolni. Mindennap csinálj meg egy, a vizsgán nehezebben sikerült feladatot az oldalon. Plusz: találsz még itt a hallott szövegértéshez és más vizsgafeladatokhoz is gyakorlóanyagot.

+2 Hogyan kommunikálj a csapattársaiddal?

Fontos tisztázni a nyelvvizsga előtt a kiejtéssel kapcsolatban, amit nálunk sokkal nagyobb tudású szakemberek mondtak: nem az akcentusokat kell csiszolni, hanem a nagyobb kiejtésbeli problémákat kell kiküszöbölni. Például a hangsúly-problémákat vagy az ugyanazon kiejtésű szavak esetében a különbségeket. Ha ezt is jól begyakorlod, akkor az “önálló témakifejtés kép alapján” feladatot már félkézzel megcsinálod. A gyakorláshoz pedig érdemes az adott nyelv híradóit nézni vagy olyan rádióműsorokat hallgatni, amikben szépen beszélnek. Esetleg az adott ország image videóit nézni felirattal, hogy egyszerre halld és lásd. Néha állítsd meg a lejátszást, és ismételd el a hallottakat! Angolosoknak nagy segítséget nyújthatnak a VOAnews.com adásai is.

A meccs végeredménye!

Ahhoz, hogy sikeres vizsgát tegyél, sok múlik azon is, milyen környezetben kezded el tanulni a választott idegen nyelvet. Az Up2You-ban egy 60 perces, ingyenes angol próbaórán rövid szintfelmérő tesztet írsz, hogy megtudjuk, honnan indulunk. Megbeszéljük, mi a célod az angol nyelvtanulással, és mennyi idő alatt szeretnéd azt elérni. Személyreszabott, konkrét lépésekből álló nyelvi edzéstervet készítünk neked, amiben nincs rohanás, a saját tempódban tudsz haladni.

PRO TIPP: Közvetlenül a vizsga előtt már ne nagyon beszélgess senkivel, csak próbálj meg higgadt maradni, akár a kedvenc zenéddel, ami önbizalmat ad, mert végül te állsz ott a vonalon, időntúli büntetőt dobhatsz, aminél se a kezed, se a lábad nem remeghet meg!

„Akkor megkérjük, hogy húzzon egy tételt!” – mondja a vizsgáztató, mire Te annyit mondasz: „Köszönöm! Már nagyon vártam ezt a pillanatot!”